Målet med Jobba rätt! Är att förebygga och motverka diskriminering och kränkande särbehandling på grund av rasism, sexism och andra maktstrukturer i relation till arbetsmiljö- och arbetsrättsfrågor på arbetsplatser. Projektets huvudmålgrupp är rasifierade nyanlända och utrikesfödda kvinnor, transpersoner och icke-binära arbetstagare som på grund av brister i arbetsmiljö, dåliga arbetsförhållanden, osäkra kontrakt, medvetet och omedvetet diskriminering och kränkande särbehandling missgynnas och är särskild utsatta inom arbetslivet vilket leder till stora hälsorisker. Projektet kommer att ta fram konkret och praktisk kunskap och information för att åtgärda detta. 

Om arbetsrelaterad minoritetsstress

Myndigheten för arbetsmiljökunskaps senaste rapport ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion”  visar på att grupper som rasifieras som icke-vita upplever mobbning, bristande stöd och rasism på sina arbetsplatser i högre utsträckning.

Jobba rätt! Tar fram strategier för att motverka arbetsrelaterad minoritetsstress och psykisk ohälsa genom kunskapshöjande insatser för både arbetsgivare och arbetstagare.

Minoritetsstress är ett begrepp som beskriver hur individer inom en minoritet eller en ickenormativ grupp i samhället påverkas av det strukturella förtryck och stigma som finns gentemot gruppen.

  • En stress som majoritetsgruppen inte upplever
  • Stress som är kronisk i bemärkelsen att den kan finnas med oss hela livet. Från att vi är barn till att vi dör och i många olika sammanhang.
  • Det är en stress som går utöver vanlig stress kring tider, uppgifter, ekonomi, etc.

Arbetsrelaterad minoritetsstress är en form av stress som drabbar personer som tillhör en minoritetsgrupp på arbetsplatsen. Denna stress uppstår till följd av att ständigt behöva hantera diskriminering, fördomar, mikroaggressioner och andra former av exkludering i arbetslivet.

Utbildning 3 juni 2025 i Stockholm. Anmäl dig här!